Φωτογραφίες
Maravelias Apartments Studios
Maravelias Apartments Studios
Maravelias Apartments Studios
Maravelias Apartments Studios
Αξιοθέατα/Μουσεία

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε στη Σύμη:

Κάστρο - Άνω Σύμη
Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνορμο
Μοναστήρι Προφήτη Ηλία
Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη
Νήσος Νήμος
Ποντικόκαστρο-Άνω Σύμη
Νήσος Σεσκλί
Δώδεκα Σπήλαια-Νημποριός

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στην παραλία Γιαλού, στο Πέδι και στον όρμο του Νημποριού. Επίσης στις παραλίες του Πανορμίτη και απέναντι στο νησάκι Σέσκλι.


ΜΟΥΣΕΙΑ

Δύο είναι τα σημαντικότερα μουσεία στη Σύμη - το Αρχαιολογικό / Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο. 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης βρίσκεται στο Χωριό και στεγάζεται σε ένα παλιό ανακαινισμένο παραδοσιακό Συμιακό αρχοντικό που ανήκει στην οικογένεια Χατζηαγαπητίδη. Στην βοτσαλωτή αυλή του μουσείου υπάρχουν αρχαία και παλαιοχριστιανικά γλυπτά, καθώς και τεφροδόχους από διάφορες περιόδους. Το μουσείο είναι χωρισμένο σε 5 ενότητες (το καθένα αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό χρονική περίοδο) και παρουσιάζει αρχαιολογική, βυζαντινή και λαογραφική συλλογή. Υπάρχει η αναπαράσταση του εσωτερικού ενός παραδοσιακού σπιτιού με το Συμιακό καθιστικό και την τραπεζαρία, καθώς και μια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες που συμπληρώνουν τα εκθέματα.

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ 


Το 1983 δημιουργήθηκε το μουσείο ναυτικής τέχνης και το 1990 στεγάστηκε σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά νεοκλασικά σπίτια της περιοχής, εκεί που βρισκόταν ο κεντρικός ταρσανάς του νησιού. Διαθέτει ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη σπογγαλιεία με εκθέματα όπως: σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, είδη σφουγγαριών, σκανδαλόπετρες και άλλα εξαρτήματα σφουγγαράδων και ομοιώματα σπογγαλιευτικών σκαφών. Τα ναυτικά εξαρτήματα και τα εργαλεία συνέλεξε ο παραδοσιακός μηχανουργός της Σύμςη Τάσος Αναστασιάδης. Τα ομοιώματα των σκαφών είναι έργα του Αντώνη Πολιά. Πρόσφατα εξεδόθη και ένα λεύκωμα που αφορά τη ναυτοσύνη της Σύμης και το Ναυτικό Μουσείο. Υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση και καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων του με σύγχρονα μέσα. Η επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο είναι ένα προσκύνημα στη ναυτική παράδοση του νησιού όπου μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στα βάθη της ιστορίας του μύθου και θα γνωρίσει τη ναυτοσύνη και σφουγγαροζωή της Σύμης.

Ιστιοπλοία/Σκάφος

Θα αγκυροβολήσετε στο Γιαλό, στον Εμπορειό, στο Πέδι, στον Πανορμίτη και στον Αγ. Αιμιλιανό. Στο Γιαλό υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα. Εκεί μπορείτε να ζητήσετε και πληροφορίες σε περίπτωση που χρειαστείτε επισκευές.